Фугу – риба балон!


Фугу (Фуго, Fugu) е японското название за вид риба балон, или риба таралеж (на англ. pufferfish) и на приготвяното от нея ястие.Рибата е от семейство Tetraodontidae(обикновено от родовете TakifuguLogocephalus или  Sphoeroides или риба от рода Diodon). Фугу е едно от най-прочутите ястия в японската кухня, тъй като тези риби са смъртно отровни, ако не се приготвят правилно.

Именно от съдържанието на отровата тетродотоксин идва името на този вид риби. Отровата е достатъчна, за да убие човек само за няколко секунди, и това е причината рибата да е толкова известна в целия свят. От нея се приготвя най-изисканото суши -сашими.

В Япония, тази риба се приготвя по различни начини и се сервира като един от най-скъпите деликатеси. Не всеки готвач в японски ресторант може да направи Фугу. Едната причина е, че се приготвя много трудно, а втората е, че трябва да има сертификат за това. Сертификатът, не може да бъде придобид, от който и да е. Готвачът трябва да има солиден стаж, само за да бъде допуснат изпит. Тъй като тази риба има няколко разновидности, съответно и местата, от които трябва да се отстрани отровата са различни. Въпреки всички предпазни мерки, обаче, много хора умират всяка година от отравяне или парализиране след консумация на фугу. Фугу се консумира в Япония от древността, а през времената на шогуните е била забранена. Въпреки това, в далечните за Едо (дн. Токио) райони, рибата се е приготвяла и тогава, а рецептите се ползват и до днес. Всеки може да посети ресторант, в който има майстор на фугу… но това не се отнася за императора на Япония. На него официално му е забранена консумацията – заради собствената му безопасност. А противоотрова не е измислена все още. Така или иначе в Япония се твърди, че тази риба е най-вкусната на света.

Токсичност

Рибите от семейство Tetraodontidae съдържат смъртоносни количества от отровата тетрадоксин във вътрешните си органи, особено в черния дроб и половите жлези и също в кожата. Поради това само специално лицензирани готвачи могат да приготвят и продават фугу и консумацията на дроба и яйчниците е забранена. Но тъй като малки количества от отровата причиняват специално желано усещане на езика наподобяващо леко изтръпване и гъделичкане което трае около 15 секунди след поглъщането на парченцето месо, тези части се смятат за най-вкусни от някои гастрономи.

Ако не премине до 15 секунди можете да се смятате за пътник. Всяка година известен брой хора умират, защото подценяват количеството отрова в консумираните части от рибата. Отровата парализира мускулите, като жертвата остава в пълно съзнание и накрая умира от задушаване. Все още не е открита противоотрова и стандартният медицински подход е да се направят опити за поддържане на дихателната и кръвоносната системи, докато ефектът от отровата премине.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>